Lingerie, we dragen het allemaal en het is een vanzelfsprekend onderdeel van onze dagelijkse routine. Maar hoe is dit eigenlijk tot stand gekomen? In deze blog nemen we een kijkje in de geschiedenis van lingerie.

Bescherming voor het lichaam

Tegenwoordig is lingerie niet alleen functioneel, maar wordt er ook nagedacht over mode. Verschillende vormen, kantjes en kleuren bepalen momenteel de exclusiviteit en het brede assortiment van lingerie. Terwijl vroeger lingerie voornamelijk gebruikt werd om het lichaam te beschermen. Het eerste kleding stuk dat tot lingerie gerekend mag worden is het korset. Dit kledingstuk dook voor het eerst op 3000 jaar voor Christus, in Griekenland op Kreta. In die tijd werd het korset gebruikt door Minoïsche vrouwen om met hun lichaam te pronken.

Korsetten voor mannen

Aan het einde van de middeleeuwen werd het korset steeds bekender en daarmee belangrijker. Het kledingstuk werd nu ook veelal door mannen gedragen. In deze tijd werd het korset nog van de meest uiteenlopende materialen gemaakt. Lood, walvis baleinen en zelfs boomschors. Door de tijd heen raakte het korset langzaam in de vergetelheid om rond 1800 populairder dan ooit terug te keren. Ook nu lag de nadruk heel erg op de smalle taille. Er werden allerlei variaties bedacht die maar één ding als doel hadden: de illusie van een zo’n smal mogelijke taille creëren. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de huidige vormen en modellen van lingerie er nog steeds op gericht zijn om de taille te benadrukken.

Gelijkheid en emancipatie

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20ste eeuw zorgen belangrijke sociale veranderingen tevens voor een ontwikkelingen op het gebied van lingerie. Vrouwen beseften in die tijd dat hun positie veel zwakker was dan die van mannen. Langzamerhand streefden vrouwen naar gelijkheid en ontstonden er allerlei emancipatiebewegingen. Deze emancipatiebewegingen wilde vrouwen letterlijk uit het belemmerende keurslijf bevrijden. De voortschrijdende industrialisatie droeg tevens bij aan de ontwikkeling nieuwe en innoverende stoffen en technieken waardoor er een steeds breder beeld aan lingerie geproduceerd kon worden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog moesten vrouwen noodgedwongen meer werken. Dit vroeg om functionelere lingerie waarin vrouwen zich vrijer konden bewegen. Dit zorgde er samen met de doelstellingen van de emancipatiebewegingen voor dat het korset langzaam aan in geruild werd voor de bh. Lingerie was in deze tijd eenvoudig en vooral bedoeld als ondersteuning.

De moderne bh

Een omslag kwam in 1958, dit was het gouden jaar voor bh’s. De strapless bh werd een hit evenals de punt bh’s. Zelfs opblaasbare bh’s waren in de winkels te vinden. Vanaf dit punt ontwikkelde bh’s tot de modellen zoals we ze de dag van vandaag kennen.